Svetainės struktūra Standartinė versija
lt
en ru

2023 metų gaisrų statistika

2023 metų gaisrų statistika

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, 2023 m. Lietuvoje kilo 7905 gaisrai. Palyginti su 2022 m., kai buvo užgesinta 8410 gaisrų, pernai jų kilo 6,0 proc. mažiau. Tai mažiausias gaisrų skaičius per 20 metų. Deja, bet neišvengta skaudžių netekčių, pernai gaisruose žuvo 100 ( 2022 m. per tą patį laikotarpį - 78) žmonių, iš jų 2 vaikai ( 2022 m. per tą patį laikotarpį – 1) , o 186 ( 2022 m. per tą patį laikotarpį - 165) gyventojai patyrė traumų. Gaisrų metu ugniagesiai išgelbėjo 160 (2022 m. - 126) gyventojų. Nuo ugnies jie apsaugojo 556 pastatus, 68 transporto priemones, išgelbėjo 714 gyvūnų.

Gaisrų, kuriuose žuvo žmonės, pagrindinės priežastys: 42 - žuvo dėl neatsargaus rūkymo, 25 – dėl neatsargaus žmogaus elgesio su ugnimi, 8 – dėl elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų, 8 – dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų bei gedimų, 7 – dėl pašalinio ugnies šaltinio, 2 – dėl tyčinės žmonių veikos (padegimų), po 1 – dėl elektros įrangos įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų, dėl vaikų išdykavimo su ugnimi ir dėl sprogimo, 5 – dėl kitų priežasčių.

Visagino savivaldybėje per 2023 m. kilo 45 gaisrai (2022 m. – 30 gaisrų). Gyvenamosios paskirties pastatuose kilo 19 gaisrų (2022 m. – 10), iš kurių 6 - bendro naudojimo vietose, 3 - pagalbinio ūkio paskirties pastatuose, 4 - butuose (nebuvo įrengti autonominiai dūmų signalizatoriai arba neveikė), 5 – individualūs namai (sodininkų bendrijose), 1 – šiukšlių surinkimo šachtoje. Per metus viso sodininkų bendrijose kilo 9 gaisrai (degė 5 - namai, 1 - šiukšlių konteineris, 2 - pirtys, 1 – pavėsinė, 1 – vagonėlis). Atvirose teritorijose kilo 5 (2022 m. - 5) gaisrai. Žuvusiųjų ir traumuotų žmonių pavyko išvengti. Buvo išgelbėti 6 – žmonės,  iš jų – 3 gaisro gesinimo metu, 2 – atliekant gelbėjimo darbus vandenyje, 1 - padedant specialiosioms tarnyboms, 1 – atliekant kitus darbus. Visagino priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pajėgos iš viso vyko į 262 (2022 m. - 236) gaisrų ir gelbėjimo darbų iškvietimus iš kurių 233 iškvietimai buvo į Visagino savivaldybės teritoriją ir 29 iškvietimai į kaimyninių rajonų teritorijas: 45 – nepagrysti kvietimai, 73 - pagalba specialiosioms tarnyboms, 71 – pagalba buityje, 28 – techninė pagalba, 5 – darbai vandenyje, 3 – transporto avarijose, 8 -  kiti darbai.

Visagino mieste pagrindinės gaisrų priežastys: 24 – neatsargus žmogaus elgesys, 3 – neatsargus rūkymas, 1 - Priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimai atliekant ugnies, suvirinimo darbus, 2 – tyčinė žmonių veika (padegimas), 2 – vaikų išdykavimai, 1- žaibo iškrova, 5 - elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimai, 2 - krosnių, židinių bei dūmtraukių gedimai, 3 – kitos priežastys.

Nepaisant to, jog kiekvienais metais kylantys gaisrai pareikalauja finansinių nuostolių bei žmonių gyvybių, gyventojai vis dar nepakankamai rimtai žiūri į šią potencialią grėsmę. Analizuojant Lietuvos ir Visagino mieste kilusių gaisrų priežastis, dažniausia problema išlieka neatsargus žmogaus elgesys su ugnimi arba neatsargus rūkymas ir nors praėjo penki metai nuo tada, kai įsigaliojo reikalavimas būstuose įmontuoti autonominius dūmų daviklius, vis dar susiduriame su abejingumu šiam prietaisui. Dažnai girdime nuomonę, jog gaisras kyla netvarkinguose, asocialių šeimų namuose, taip pat yra manančių, kad gaisrai dažniausiai kyla mediniuose namuose ir ten kur naudojama kieto kuro šildymo sistema. Visgi, dažnai pasitaiko, jog ugnis įsiliepsnoja naujuose ir  prižiūrėtuose namuose, o to priežastis - elektros prietaisų gedimai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Visagino priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba nori priminti ir duoti keletą svarbių patarimų:

  • Nuo 2018 m. gegužės 1d. visuose būstuose privalomi autonominiai dūmų detektoriai – Neretai girdime: „Kam man jo reikia, gaisro juk neužgesinsi.“ Taip, gaisro neužgesins, bet įspės gyventojus apie gaisro pavojų, suteikiant galimybę išsigelbėti, laiku iškviesti pagalbą.
  • Prietaisas vienodai naudingas ir daugiabučio gyventojui ir individualaus namo savininkui - daugiabutyje name, nesant buto savininkui, garsinį signalą išgirs kaimynai ir iškvies pagalbą, o privataus namo gyventojas išgirs signalą būdamas kieme ar darbuodamasis ūkiniame pastate.
  • Įrengiant autonominius dūmų detektorius būtina vadovautis gamintojo instrukcija – kadangi karšti dūmai kyla į viršų ir kaupiasi palubėje, šie prietaisai turėtų būti montuojami ant lubų, o ne laikomi stalčiuje. Tik tais atvejais, kai nėra galimybės jų įrengti ant lubų, autonominiai dūmų detektoriai gali būti įrengiami ant patalpos sienos, kuo arčiau lubų.
  • Dūmų detektorius nuolatos reikia prižiūrėti – nuvalyti dulkes, patikrinti elementus.
  • Būtina šeimoje, o ypatingai su vaikais, kalbėtis apie gelbėjimąsi iš pavojingų situacijų - aptarti visus veiksmus, saugų išėjimą iš namų, įsidėmėti skubios pagalbos telefono numerį – 112. Tai daryti reikėtų reguliariai, kad vaikai nepasimestų ištikus pavojui.


Komentarai

Vardas
El. paštas
Komentaras
Apsaugos kodas

Ačiū, komentaras bus matomas kai administratorius jį patvirtins.

{{msg}}

{{comment.name}} {{comment.time | u2date : 'yyyy-MM-dd'}}
{{comment.comment}}

Aktualios rubrikos

Visagino savivaldybė. Visos teisės saugomos © 2018 Sprendimas: UAB "Fresh Media"